Het boek van Tess – Miriam Bruijstens

Ik was al nieuwsgierig naar dit boek toen het uitkwam – alweer een jaar geleden geloof ik, maar nu heb ik het dan eindelijk gelezen. Het verhaal klonk me heel apart en origineel in de oren (en het omslag, wauw!), dus ik was erg benieuwd om erin te beginnen. Ik sloeg de eerste bladzijde om terwijl chagrijnig en bibberend op een bankje bij de bushalte zat te wachten, nadat de bus net voor mijn neus door was gereden. Maar dat gaf niet, want dit boek nam me meteen mee de zomer in.

Het boek van Tess gaat, zoals je misschien al geraden hebt, over Tess. Deze zomer wil ze ervaringen opdoen, zodat ze er in de winter over kan schrijven. Zo springt ze van een klif en feest ze erop los. Hoewel ik me zelf niet helemaal kon identificeren met Tess – ik ben niet zo’n feestbeest en spring ook niet elke dag van kliffen af (en trouwens, identificatie is helemaal geen vereiste) – vond ik haar erg intrigerend om te volgen. Het verhaal verliep ook erg vlot, waarschijnlijk ook omdat het maar 131 bladzijden is. Het einde voelde een beetje afgeraffeld en abrupt, dat had wat meer uitgewerkt mogen worden.

Ik geloof dat dit boek een New Adult is. Daar was ik wel een beetje huiverig voor, maar het viel allemaal erg mee. Tess komt best wel wat mensen tegen met wie ze naar bed gaat, maar het is allemaal erg aangenaam beschreven en gaat niet echt te ver. Ik vond het ook wel verfrissend dat ze 23 jaar oud is, in plaats van het standaard 16/17 in YA. Omdat ik zelf nu 18 ben en dus eindelijk ouder ben dan de meeste hoofdpersonen, vond ik het wel leuk om weer eens jonger te zijn.

9200000030370367

Tess wil een bestseller schrijven en is dus steeds bezig om materiaal voor haar boek te verzamelen. In het boek worden dit soort hersenspinsels gepresenteerd in de vorm van gedichten en allerlei lijstjes, wat ik een heel originele toevoeging vind. De mooiewoordenlijst was mijn favoriet, want stiekem heb ik ook zo’n lijst en ik heb er dankzij Tess’ lijst weer een aantal woorden aan toe kunnen voegen, zoals ‘stoethaspelen’, fantastisch woord toch!

De gedichten van Tess waren allemaal erg toegankelijk en goed te begrijpen, dus als je huiverig voor poëzie bent omdat je denkt er niets van te begrijpen, geen zorgen. Verder staan er nog wat heel bekende gedichten in van bijvoorbeeld Wordsworth en Oscar Wilde, die wat lastiger zijn, maar ach, ik vind het een heel leuke toevoeging (zegt de studente literatuurwetenschap). Meer poëzie in YA/NA!

Het boek van Tess was een heel fijn boek om te lezen en de lijstjes en poëzie waren een geweldige toevoeging. Ik ben benieuwd naar het vervolg!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s